måndag 21 juni 2010

Espresso & Mikro-loter



Efter 6 månader är vi för första gången riktigt nöjda med vår espresso. Det är verkligen ingen lätt uppgift att skapa en blandning. För oss är det viktigt att alla ursprung i blandningen kommer igenom och att den representerar rosteriets personlighet. Vi ville ha en kopp som var generös, inbjudande och med en komplex arom. Vi gillar fruktighet men sökte här en mer avrundad syra, mer laktisk än fruktig. Sööt! Ren. Fyllig kropp och dröjande eftersmak. Aromen har flera lager som växer fram från choklad, viol, mörk frukt, röda bär och kryddor.

Vi provade tre olika rostningprofiler under utvecklandet och vi följde kaffet under 10 dagar efter rost för att vara säkra på att vi hittat rätt. Den här blandningen smakar grymt bra samma dag som det rostats. 3e dagen är mindre bra, sen går det uppåt och når en topp vid 7e-10e dagen innan den stabiliseras. Det har varit jättekul att verkligen ha full fokus på det här. Vi är nöjda.

I Malmö finns sedan idag vår espresso hos Luis och Lisa på Café 14, Fersens väg. Luis är helt ny inför baristayrket men visar otroligt engagemang och jag är säker på att han kommer vara en av de bättre baristorna i denna stan inom en snar framtid. Han lägger ner hela hjärtat i sina kaffen och i sitt koncept. Härlig 50-talsstil och riktigt skönt häng på deras uteservering. Gott folk helt enkelt!

I Lund hittar Ni blandningen på Patisseriet och Klostergatans Vin o Deli. 250-grams påsar för hemmabaristan finns hos Tehuset Java.

LoveCoffee Espresso VT2010:

Brasilien, Daterra Monte Cristo
Etiopien, Sidamo Kebado Dara
Bolivia, Finca Irupana

Idag kom dessutom en mikro-lot från Colombia. Det fanns bara fem säckar av loten vi har verkligen längtat efter en bra Colombia. Nu ska vi provrosta och bestämma vilka kaffe som får stå ensamma som " Säsongens kaffe". Klara redan är:

Kenya AA Makwa Estate
Etiopien, Sidamo Kebado Dara

Under utveckling:

Brasilien, Santa Barbara Mikro-Lot
Colombia, La Primavera Mikro-Lot

Känns som det kommer bli en najs sommar trots allt....

Ha det! Gott snack!

Inga kommentarer: