onsdag 21 januari 2009

Är jag en barista?


Hej vänner,

Varför inte starta det nya året med ett välkänt tema? Min yrkesroll, barista! En yrkesroll jag har anammat och strävat efter att etablera tillsammans med kollegor i Sverige och internationellt.

Svenska Akademiens ordlista kom ut med en beskrivning, vi blev glada och såg det som ett genombrott. Sen dess har det med jämna mellanrum varit stor efterfrågan på baristor i media då de figurerat i allt från Blondinbellas blogg till seriösa mattidningar. Utbildningar finns överallt, på tre timmar till en dag får du lära dig hur man blir barista. Hyr en barista till konferensen så fixar vi kaffet, maskiner får till och med namnet barista och inte minst kaffekedjor. Fantastisk utveckling på bara några år, yrkesrollen är här för att stanna!

När jag ställde upp på en fotografering häromdagen så skulle jag fylla i ett formulär med namn, titel och dylikt. För mig har det alltid varit självklart att titulera mig själv som barista. ”No more, no less”. Vid det här tillfället kom det fram en kille som tittade på min yrkestitel och sa:

” Vadå barista? Du kan ju en massa om kaffe och sånt, du är väl inte barista? Du är väl kaffeexpert, eller nåt sånt? Jag drack en kaffe på en kaffekedja innan jag gick hit, dom hade tröjor som det stod barista på och jag fick en jävligt dålig espresso, och en riktigt tråkig attityd på köpet. Skriv att du kaffesommelier, det passar bättre.”

Jag tänkte själv på hur många gånger jag blivit serverad på sistone av diverse ”baristor” då jag känt att jag inte fick valuta för pengarna, eller ett trevligt bemötande. Jag säger oftast ingenting, vill inte verka stroppig eller förmer. Jag betalar och fokuserar på det positiva, som att det äntligen finns ett yrke som representerar det jag brinner för. Eller gör det?

Varför ska jag och andra som brinner för hantverket kring kaffe behöva förlika oss med folk som går en tretimmarskurs och sen kallar sig barista. Varför ska jag erkänna dem som yrkesmänniskor? För att de stämmer in på Svenska akademiens förklaring av yrket? Är det mina kollegor nu?

Nej, det fungerar inte för mig. Yrkesrollen är inte etablerad enligt min åsikt, endast en svag kopia som används för att locka kunder som har fått budskapet om att en baristas hantverk garanterar en kaffeupplevelse i världsklass. De tror såklart att de blir serverade av en barista och jag undrar hur deras förväntningar möts efter alla de budskap om hantverk, passion, ansvar och kvalitettänkande som pumpats ut under åren. Många gånger av mig själv.

Fotografiet kom ut några dagar senare, Daniel Remheden, 32 år, Lund, Barista.

Ja. Jag är barista och jag har kollegor i Sverige och internationellt, men de är inte många enligt min mening. Min dröm om yrket har alltid varit att det är ett yrke man kan söka sig till med vetskap om att det kommer ta ett liv att bli en riktigt duktig barista .Kaffesommelier?….., Det låter bara löjligt i mina öron. Sommelier betyder dryckesansvarig vilket betyder att man bör vara väl insatt i all dryck. Dessutom är det redan en yrkesroll som kämpar för sin egen identitet precis som vi baristor, det underlättar inte att vi får identitetskris och börjar låna titlar.

Så här tycker jag. Fortsätt värna om yrkesrollen! Var inte nöjd!

En barista bör i dagsläget ha djupt engagemang, djup kaffekunskap, teknisk förståelse, vara väl insatt i kaffets ekonomi samt sociala frågor, miljömedveten, ha sensorisk förståelse, servicekunskap, serviceminded, kommunikativ, ha god kunskap om de produkter som finns bar / café-miljön och framförallt passion för yrket. Åtminstone! Det är idag. Förhoppningsvis har yrkesrollen fler attribut imorgon.

Givetvis finns det oslipade diamanter på många caféer och barer och ibland blir man glatt överraskad när man minst anar det. Dock vill jag inte gå omkring och förvänta mig en medioker upplevelse när jag blir serverad av en ”barista”. Jag vill känna trygghet. Dagens utbildningar är bristfälliga, dyra och få, men jag hoppas att vi får se mer av seriösa utbildningar fria från varumärken och med syftet att skapa en yrkesroll att vara stolt över.

Jag kallar mig barista med stolthet och kommer i fortsättningen värna mer om yrkesrollen i rädsla för att den ska gå förlorad.

Sommelier, vinexpert, vinkonässör, dryckesexpert, bartender, barman, cocktailbartender, flaringbartender, cafébiträde, kaffekokare, kock, kokerska, bagare, konditor, barista….. ?

God fortsättning!

Gott snack / D

tisdag 13 januari 2009

Fyra amerikaner och en skotte


Då är det dags att ta tag i bloggandet igen efter en, enligt mig, välförtjänt jul- och nyårsledighet i Thailand. Tänkte att det var dags att ge mig på en liten ölprovning. Så här i vintermörkret så är det perfekt klimat för att drick Ale. Efter en botanisering på Systembolaget så fylldes korgen med fem flaskor. Fyra från USA och en från Skottland. Öppnade upp med en riktig klassiker, Sierra Nevada pale ale. Ett medelfylligt öl med tokmycket blommiga toner och en hint av aprikos. Som andra öl följde Liberty Ale. Fyllig och med tydlig humlighet och torkad frukt. Red Seal Ale stoltserar med knäckiga toner, karameliserad apelsinskal och pomerans. Samuel Adams Winter Ale drar mot det halvsöta hållet och har tydligt juliga toner av ingefära, kanel och torkade fikon. Sist men absolut inte sämst så fick de fyra amerikanerna sällskap av Punk IPA från Skottland. Ett ellegant öl med en frisk syra och toner av grape och fläder. På delad första plats så hamnar Sierra Nevada pale ale och Punk IPA. Punk får även extra poäng för sin kaxiga text på flaskan där budskapet är att om du inte gillar deras fantastiska och aromatiska stil så kan du fortsätta att dricka blaskig ljus öl utan karaktär. Skönt med de som jobbar med kvalitet och står för det och sina ideal och preferenser fullt ut. Köp drick och njut.

Gott Snack!

-P