onsdag 3 november 2010

Sthlm bar crawl






Vi spenderade hela måndagen i Hufvudstaden efter ganska lång frånvaro. Tåget upp gick 0525 så och vi började dagen med besök hos Cupcake Sthlm. Grymma killar med driv och visioner. Dom är helt klart i full gång redan efter bara 3 månader och säljer cupcakes som aldrig förr.. Vi blir imponerade av hur Cupcake Sthlm inte lämnar något åt slumpen och hur moderna de är i sitt tänk. Vi tror helt klart på dem som en självklar del av framtidens café/bageri-Sverige. Deras cupcakes smakar riktigt bra, är fina och har roliga namn. "Fäbojäntan" är tydligen en klassiker redan och en var uppkallad efter LoveCoffee vilket gör att vi känner oss hedrade. Vår Kenya smakar hur bra som helst på detta ställe och det känns tryggt.

Vidare till Kura som förstagångsbesökare. Vilket bemötande vi får av två engelsktalande ( gissar Nya Zeeland) grabbar bakom baren, trevliga och proffesionella på ett sätt som inte klingar cafébranschen. Det händer tyvärr alltför sällan på många andra ställen och vi är imponerade. Serveras varsin supertajt shot av DaMatteos Vallgatan och njuter av atmosfären en stund. Helt klart återbesök nästa gång vi är i stan.

Nästa stopp är Snickarbacken nära Stureplan. Johan Ahlgren lotsar oss till detta nyöppnade ställe som är en helt fantastisk lokal. Lång smal stengång med flera meters takhöjd. Väggarna är prydda med konst som ställs ut av galleriet som huserar tillsammans med espressobaren och David Design. Baren ligger precis vid ingången och tillsammans med gott kaffe från DaMatteo serveras goda surdegsmackor och hemlagad soppa. Grönärtssoppan var precis vad vi behövde vid detta laget för att kompensera för åtskilliga koppar kaffe under förmiddagen. Vi sitter länge och pratar med Johan som är en riktigt skön kille med koll på det mesta och troligen den Ni finner bakom baren på Snickarbacken när ni hälsar på, för det måste Ni göra!

En sväng förbi ett nyöppnat italienskt ställe som kombinerar vrålåk till cyklar och espresso. Kaffet lämnar mer att önska, jag och Peter stod över men Johan tog en för laget. Inga överraskningar i den koppen men helt klart ett unikt ställe, kanske något för alla cykelfreaks runt om i landet.

Härifrån tog vi oss till sköna söder. Johan hade annat att göra men vi drog vidare till Drop Coffee. Vi hittade Erik och Alexander nere i källaren som just nu håller på att inredas av ett gäng ambitiösa studenter. Grabbarna på Drop är riktigt najs folk, det känns som att sitta hemma hos en bra polare och vi passade på att hämta andan. I och med deras nyförskaffade rost så blev det mycket sånt snack. Avslutningsvis bjöd Erik på espresso och bryggkaffe uppe i baren och shoten var den bästa för dagen. Innan vi gick så bytade vi lite kaffepåsar med varandra. Ses snart igen.

Vidare till J&N´s konceptbutik där Eskil med kollegor var varmt välkomnande. Vi pratar kaffestrunt och dricker en kopp Aeropress på deras Kenya Kangunu. Vi älskar bra kaffe från Kenya och detta var riktigt najs. Eskil skickar med oss några påsar kaffe och deras nya bok vilket var superschysst. Vi hade ingen bok men lämnade några påsar blandat från LoveCoffee.

På Espressino finns en barista som heter Daniel och jag läste någonstans att han hade kört vår Tanzania i sin Clover. Dock hade kaffet börjat bli lite dammigt så vi kände att vi fick bidra med något färskt om det nu skulle serveras. Väl där bjöd Daniel på Filips ( Lilla Kafferosteriet ) Indonesiska kaffe. Det var tyvärr lite för gammalt för att komma till sin rätt med doftade likväl som nyplockad rabarber. Daniel är en skön kille som helt klart brinner för kaffe, ska bli kul att se var han slutar någonstans.

Efter detta var det nog med kaffe och vi slöt upp med Anders-Thor på Ljunggrens där vi grundade med några kalla öl och lite kryddstark middag. Alltid najs att hänga med AT, han är e grym. Vi gick vidare till Sjögräs där Johan hade hamnat och jag kände mig som hemma direkt. Tung roots reggea, dimmad belysning och en hylla full med rom av alla slag. Öner Kulbay stod i baren och vi babblade kaffe och plattor som avslutning på en lång dag. Riktig skön kille.

Taxi till Bromma, macka på flyget och bussen hem till Lund. Sååå trötta men väldigt nöjda med vår dag ser vi fram emot nästa besök i en av världens vackraste städer. Hoppas vi ses snart igen.

Gott snack

2 kommentarer:

jesper sa...

snyggt skrivet, kändes lite som det här klippet:
http://www.youtube.com/watch?v=EsgcsPW34VE

;)

Daniel Remheden och Peter Frennhoff sa...

Jodå. Lite lugnare tempo och mindre tjejer, annars var det ganska likt. :)