lördag 7 november 2009

Varför så svårt?


Tjena. Det slog mig att jag ofta läser att kaffedrickarna inte lyckas med bryggningen i sista ledet, " kaffet är inte gott". Förväntningarna uppfylls inte och leverantören får ofta gå in med superdetaljerad bryggningsinstruktion. 29 s, 17,5 gram, 94 grader, 3,5 cl vätska = Gör du det så blir kaffet gott!..... Kom igen!!!

Antingen så förväxlar kunden vad han/hon tycker är gott med vad som är balanserade smaker för kaffet ifråga. Eller så har leverantören valt ett kaffe som endast visar balans inom snäva parametrar. Dålig affärsidé.... Vikten vid att kunna kommunicera vad man kan förvänta sig i smak och doft måste någonstans överensstämma med slutresultatet hos kund, annars är det som att leka kurragömma med smaklökarna. Vidare måste också kunden skilja på smakbalans och egen preferens samt göra val därefter.

I min värld så är ett bra kaffe inte så känsligt för mängden gram upp och ner eller bryggningstid mer eller mindre, det smakar balanserat och bra oavsett. Däremot kanske jag föredrar en viss profil därför att den passar just mig lite bättre, eller så varierar den profilen beroende på humör och tillfälle. En så aromrik dryck som kaffe kan visa upp åtskilliga sidor av sig själv och ett kvalitetskaffe är sällan helt "off" såvida du inte använder smutsiga maskiner.

Trots det så har vi en uppsjö av människor som kämpar med bryggningen och vi blir inte sällan serverade usla kaffen på caféer och restauranger där folk faktiskt får betalt för att kunna brygga kaffe i olika former. Varför är det så?

Jag tror att när en entusiast eller "proffesionell" tar sig an att brygga en kaffe, framförallt en espresso, så går personen in med helt fel fokus. All tid och energi läggs på hur mycket kaffe man ska, hur länge det ska rinna, hur det ska se ut, vilka silar man har i maskninen, temperaturer etc.... Skit i det! Brygg kaffet blint nästa gång och fokusera på vad kaffet visar upp för karaktär, sen kan du "snöa" in på det andra. Lägg tid och energi på att smaka, dofta och känna, inte på tekniska detaljer. Ge kaffet en chans att visa sin karaktär och identitet innan man komprimerar in det in någon slags mall med en massa data som ska vara = gott kaffe. Helt sanslöst....

När det gäller leverantören av kaffet så tycker jag att de kan bistå med tips och information om kaffet men välj ett kaffe som har så pass mycket karaktär att det klarar sig utan de bästa baristorna i världen för att uppfattas som ok. Ett generöst kaffe som bjuder på sig självt och gärna visar upp sina olika sidor.

Visst... Kaffe är komplicerat på många sätt, det erkänner jag. Däremot tänker jag inte bidra till att ytterligare bygga myten om denna komplexitets hemmahörande i bryggningsfasen. Allt som är komplext och faktiskt bidrar till sann smakkaraktär hos kaffet sker långt innan det är dags att brygga. Terroir, processmetoder, hantering och rostning - det är komplext. Bryggning är en "baggis", gör det inte större än vad det är, snälla... Gott kaffe behöver inte den "hypen", däremot kan dåligt kaffe blir förlåtet många gånger så länge man skyller smakerna på maskinen.

Ha det!

/ Gott snack!

Inga kommentarer: