tisdag 15 december 2009

Batch#1-4


Vilken känsla att äntligen få börja rosta. Jag har gått igenom det i mitt huvud under flera månaders tid, nu äntligen hände det!

Ventilationen på plats och första batchen var ett "övningskaffe", förra årets skörd av Campo Alto, Guatemala. Siktade på en jämn fin kurva och full utveckling. Mycket av första rosten gick åt till att kolla hur den nya skorstenen hanterade utblåset. Inga problem! Skönt... Batch#2, fokus på att hantera värme och luftflöden för att styra kurvan. Kändes bra.

Batch#3. Skarpt läge med vår biodynamiska Camocim 3C, Brasilien. Kändes bra, fick dra ner på energiflödet när bönorna började bli gula och flöt mjukt in i 1:a crack. 15,2 min total tid, droppad strax innan 2:a. Batch#4, Jämnare kurva, mjukare uppgång och släppt precis in i 2:a.

Bäst i cupping: Batch#3: Doft: Medelstor, djup. Aprikos, persika, pomerans, nejlika, kanel, vanilj, bageri.
Smak: Fyllig med en mjuk syra av aprikos och gula äpplen. Smörig kropp, kryddorna återkom från arombilden och en ren avslutning utan märkbar bitterhet. Viss längd.

Slutsats: Vilken underbar dag!

9 kommentarer:

Hari aum sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Johan sa...

Härligt att ni äntligen kommit igång killar, får man väl dra svängen förbi och handla lite kaffe av er, är de till försäljningen eller är de bara "testingtesting" en så länge?!
/Johan Sandberg

Daniel Remheden och Peter Frennhoff sa...

Vi kommer köra ut espresso via Klostergatans V & D i nästa vecka men väntar fortfarande på att påsarna ska bli färdiga. Dröjer ytterligare en vecka att få allt tryckt.

Kanhända att vi kör ut lite påsar på hyllan trots allt, vi får se. Postar ett inlägg i så fall.

Jotunheimssonen sa...

Grattis! Ska bli spännande att komma förbi! Keep it up!

Karin Hedberg sa...

Vi har också Camocim bakom disken på Monmouth. Här går den mer mot torr hasselnöt och har väldigt låg syra. Medel-full body. Den är också basen i Monmouth's Organic Espresso Blend. Vilket kaffe blir er nästa batch?

Daniel Remheden och Peter Frennhoff sa...

I början på veckan rostar vi lite Kenya Githima och en natural Guatemala, El quetzal.

Kenyan är elegant och vertikal i munhålan med sin friska citrussyra och härliga rabarberaromer. Grym i press / filter. Guatemalan är väldigt speciell, på gränsen till fermenterad men vi ska se vad vi kan göra med den till espresso. Aromen är extrem av torkade svarta körsbär och chokladkaka.

Karin Hedberg sa...

Låter grymt! Vi har El Quetzal från Nicaragua också, helt sjuk är den! Har inte testat den som espresso än dock, det ska jag göra när jag kommer tillbaks till jobbet. Men som filter är den extremt söt och på gränsen till "för mycket", sylt, russin, jordgubb. Väldigt kul att följa första tiden med ert rostande såhär.

Daniel Remheden och Peter Frennhoff sa...

Tjena Karin. Jag sa fel. Vi har Nicaragua, El quetzal men även en natural från Guatemala som heter El Triangulo. Den var en chansning, vi får se hur den funkar som espresso. Normalt så hittar man inte naturals från Guatemala så det kändes lite roligt. Som sagt, den är på gränsen men gränser ska man ju tänja på.

Vad har ni för rostmaskin på Monmouth?

Jonny Knuda sa...

Från Remo till mr Rost. Låter sjukt spännande Daniel. Hoppas ni lyckas med ert entrepenörsskap... Gott nytt år.
Jonny Knuda