måndag 22 mars 2010

LoveCoffee! fyller tre månader



Då har vi varit igång med vårt nya kafferosteri i tre månader. Denna tid har utan tvekan varit den roligaste och mest lärorika tiden i våra yrkesverksamma liv. Efter att ha jobbat med kaffe på olika sätt i tio år, framförallt med bryggning, så känns det naturligt att ha tagit ett steg bakåt i produktionsledet för att komma närmare råvaran. Det är ju utan tvekan smaker och dofter som ligger till grund för vår passion kring kaffe och i rosteriet blir möjligheterna flera att påverka slutresultatet, inte bara genom rostningsprofiler utan också genom att hitta råkaffe som har en unik prägel av sitt ursprung och sin processmetod.

För att summera den första tidens resultat så är vi väldigt nöjda. Givetvis så har det varit lite nervöst att ge sig på ett helt nytt projekt, framför allt eftersom vi vet att vi har ögonon på oss och blir hårt granskade genom att vi är de offentliga personer i kaffesammanhang som vi är, men det är ju faktiskt bara kul. Att ta sig an rostningsprofiler och känna sambandet mellan människa och råvara är fantastiskt inspirerande och utmanande. Ibland har vi fört diskussioner i termer av; ska vi rosta ljusare, ska vi rosta lite mörkare för att det är den infallsvinkeln vi haft som baristor. Som tur är så har vi fallit tillbaks på att strunta i färgskalor och faktiskt rosta kaffe utifrån sig självt till den punkten där vi tycker att det smakar bäst. Och oftast så tenderar det att vara ljust eftersom fruktkaraktär och syra faller oss i smaken snarare än bitterhet och rostad ton. Att bedöma kaffets optimala smak har också varit en del i lärandet efersom vi nu har fördelen av att kunna prova kaffet hur färskt vi vill och det har en otroligt föränderlig utveckling de tre första dagarna. Till exempel så har vi dömt ut och slängt kaffe som vi ansåg vara rökigt och bittert bara för att senare inse att koppning direkt efter rost ofta ger just dessa attribut men de försvinner med lite luftning.

Det vi ser fram emot allra mest just nu är de nya kaffe som är på väg in. En svårighet som helt ny som rostare är att välja råkaffe. Samtidigt som ett företag startas med allt vad det innebär så ska första pallen kaffe beställas hem. Vi valde att gå på tidigare erfarenheter och rekomendationer vilket i backspegeln resulterade i en något likriktad smakprofil med bara två kaffe som stack ut ordentligt ur mängden. Vår Keneya Githima AA och vår El Salvador Finca el Retiro har varit en fröjd att få jobba med. Framför allt den senare som visade upp en fantastisk karaktär av mörk choklad och nötter. Det var detta kaffe som vi rostade och använde vid uttagningstävlingen till Barista Cup i år. Vinstmotiveringen var en oöverträffad espresso. Jättekul att få positiv feedback från branschen, samtidigt väldigt nervöst när man själv står för hantverket och vill göra kaffet rättvisa. Nu har vi nya kaffe på väg in och med större erfarenhet och mer tid så har vi hittat några riktiga guldkorn. Bland annat en Etiopier som är något i hästväg.

En drivkraft som vi alltid har haft är att vi alltid tror att vi kan bli bättre på det vi gör. Oavsett om det gäller att brygga en kaffe, att tävla eller att rosta kaffe. Därför känns det skönt att ha tagit steget från att ha kaffe som en stor del i livet till att leva med kaffe i resten av livet. För det är precis vad LoveCoffee är, ett livslångt projekt där vår strävan är att alltid bli bättre.

Vi delar gärna med oss av våra erfarenheter kring rostning och våra kunskaper om kaffe, så tveka inte att höra av er om det är något ni undrar över. Enda sättet att få ut bättre kaffe till folket och skapa bättre förutsättningar i de kaffeproducerande länderna är att vi gör det tillsammans!

Gott Snack!

3 kommentarer:

Karin Hedberg sa...

Jag vill smaka erat kaffe goddamnit! Jag kommer vara i Skåne över Påskhelgen, dåligt timing säkert, men kommer ni vara i görningen? Karin

Daniel Remheden och Peter Frennhoff sa...

Är hemma en hel del. Hör bara av dig så styr vi upp något.

erik(at)sonesson.org sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.