fredag 3 april 2009

Kaffe som drivkraft



Med alla diskussioner kring kaffe och hållbar utveckling så finns det nya otroligt intressanta rön. En forskare i USA har hittat ett sätt att utvinna biobränsle ur kaffe. Att utvinna biobränsle ur jordbruksprodukter är förvisso inget nytt och brukar beskyllas för att bidra till ännu större matbrist i världen genom att odlingsbar mark i utvecklingsländer används till odling av råvaror för bränsleproduktion snarare än till mat. Denna gång så finns däremot en fantastisk lösning. Man använder nämligen sumpen som blir över efter bryggningen till framställningen. Alltså exploateras inte de kvalitativa odlingsbara områdena utan kaffe produceras som vanligt och sen är det bara upp till caféer och restauranger att spara sumpen och skicka vidare. Femton procent av sumpens vikt kan utvinnas till rent bränsle. Ytterligare en positiv effekt är att ”avgaserna” har en svag doft av kaffe vilket är att föredra i jämförelse med avgaser från olja och bensin. Efter utvinningen kan sumpen komposteras och gå tillbaka till naturen utan negativa effekter. Tydligen så blir bränslet också tunnare än biobränsle från till exempel jordnötsolja och motorerna i bilar behöver inte modifieras lika kostsamt som vid användning av annat biobränsle.

Idén föddes ur en kopp filterkaffe som fått stå för länge och fått ett oljigt ytskikt. Snacka om att kaffet var bränsle till hjärnan hos den här killen. Om det här blir storskalig produktion så finns det fler positiva effekter. Tänk om caféer kan sälja sin sump vidare och på så sätt öka intäkterna för en kopp kaffe. Helt plötsligt så kan kaffeodlarna få mer betalt, lönerna kan öka på caféerna och statusen för yrket öka. Det är bara att buga och bocka för mannen bakom upptäckten.

(Bilden är lånad från the Economist.com där orginalartikeln finns att läsa.)

Gott Snack!

2 kommentarer:

Matts sa...

underbart, hur gör dom?

Daniel Remheden och Peter Frennhoff sa...

Verkar vara en avanserad process med alkohol, uppvärmining, torkning och nedkylning. Inget man drar ihop hemma precis. Gå in på www.economist.com och sök på coffee så hittar du hela artikeln där tillvägagångssättet beskrivs, om än ytligt. Gott snack!