måndag 15 september 2008

Doc Italiano....

Hej vänner!

Jag och min gode vän Peter Frennhoff delar ett stort intresse för allt som rör mat och dryck, framförallt dryck. Peter är vinkillen med kaffeintresse och jag är kaffekillen med vinintresse. När vi träffas gör vi det alltid över ett glas, en kopp eller en matbit och vi nördar mer än ofta in oss i smakernas värld.

De stora upplevelserna behöver inte vara påkostade eller förväntade utan det är tillfällen som inträffar i vardagen när vi minst anar det. Gott snack ska fungera som en liten inblick i vår smakvardag och hur vi reflekterar över det vi upplever. Givetvis kommer huvudfokus ligga på kaffeupplevelser men vi diskriminerar inga drycker utan välkomnar allt och alla att inspirera oss.

I helgen hade jag inga direkta planer, tänkte istället ta tillfället i akt att bara "softa" hemma, men det blev inget med det. Stefan Eriksson hade nämligen vägarna förbi Malmö där han var delaktig i helgens ekologiska event på Stortorget och då måste man ju bjuda till lite.

Vi träffades på lördag kväll för att gå ut och äta en bit mat och ta ett glas eller två. Jag visste inte riktigt var vi skulle bege oss, personligen är jag jättetrött på "fine-dining" stuket men samtidigt vill man ju ha vällagade rätter. Hmmmm...? Jag hade hört mycket om Doc Italiano och tänkte att det kan väl vara värt att prova.

Vi släntrade in vid 21.15 efter att ha njutit en glas champagne på Rasoir. Skön lokal, härlig belysning och inbjudande delikatesser i glasdisken. Personalen pratade engelska, italienska och vanlig malmöitiska. Bra början. Efter en snabb skumläsning av menyn insåg vi att här kan det nog bli mat av!
Vi beställde lite mellanrätter, crostata med krabba ( givetvis färsk ) och klassisk spagetti med bläckfisk. Till det blev vi rekommenderade ett vitt Italienskt vin som jag inte kommer ihåg namnet på och vid avsmakningen var det inga konstigheter. Däremot när vinet stått någon minut så uppenbarade sig något inte var helt angenämnt i eftersmaken. Vi var överens om att det måste vara defekt på ett eller annat sätt ( antagligen lätt oxiderat ) och skämdes när vi ropade dit servisen, vi hade ju haft chansen att säga något vid avsmakningen. Det var i vilket fall inget problem, ägaren kände en lätt defekt och vi bytte ut det mot en Sauvignon Blanc för att vara på säkra sidan.

Krabban kommer in, inga konstigheter, tre bruschettas på en tallrik med pillat krabbkött, persilja, olivolja, vitlök, salt och peppar. Det behöver inte vara svårare än så, otroligt gott och genuint. I kombination med vinet blev det en förhöjd upplevelse där syran dämpades och blommigheten kom fram.

Spagettin var slungad i vitt vin, även här persilja och vitlök samt underbart möra små bläckfiskar med några droppar citron gissar jag. Rent, fräscht och vällagat. Vi slängde även på lite parmesan när ingen tittade. Även här gjorde Sauvignonen sitt till att föhöja upplevelsen när syran i vinet mötte syran och sältan i maten. Gott.

Vi pratade om hur sällsynt det är med riktiga italienska krogar i Sverige och hur underbar italiensk matlagning är när den får chans att visa sig. Sen pratade vi om allt ifrån olika algsorter till smakförhöjare i mat och blev lite upprörda när vi insåg att det är en bedrift att faktiskt bara äta mat fri ifrån tillsatser. Beklämmande...

Vi var nöjda efter två rätter, funderade ett tag på ta in krabban återigen bara för att okynnesäta men vi tog till slut in notan istället och gick vidare. Garanterar ett återbesök inom kort.

Sista anhalt blev Bishop Arms, en god mörk lager med härlig rostad eftersmak och en svensk weissbier med syrligt fruktig karaktär. Vi fortsatte in på småtimmarna om färgämnen, konserveringsmedel, champagne och svenska bläckfiskar. Vid tvåtiden tog jag tåget hem och somnade gott och längtade efter nästa krabbmacka.

( Ang. kaffe på Doc Italiano. Ät maten, drick vinerna men förvänta Er inte en prick över iet när ni beställer in kaffet. Avsluta isället med en amaro eller ett gott dessertvin.)

Gott snack!

-D

Inga kommentarer: