fredag 24 oktober 2008

Första dagen i Portland

Då var det dags för lite fler intryck från USA-resan. Känns märkligt att man inte har varit här mer än ett par dagar med tanke på att upplevelserna har varit så många.

I portland mötte Sarah från Barista Magazine upp som är vår guide under dena del av resan. Efter en stabil amerikansk frukost så inleddes kaffetouren. Först ut var ett besök hos Jana Oppenheimer på Cherry Coffee Roasting. En schysst bar med eget rosteri. En snabb koppning sattes upp för oss med de olika ursprungen för deras espressoblandning. Janas företag hade precis börjat med egenrostat kaffe så smakupplevelsen var inget överväldigande men öppenheten och gästvänligheten var total. Det känndes också redan här som att kulturen med tattueringar, kaffe och rock n´roll verkligen härstammar från Portland.

Vi fortsatte till Blend coffee lounge, ett nyöppnat ställe, som satsade helt på att bara servera kaffe från enskilda ursprung. Fick hoppa in i baren och köra lite med baristorna. Känns som att glädjen att dela kunskaper mellan kaffeintresserade här är större än någon annan stans. Hela personalen var där, även de som var lediga, och alla förväntade sig grym latte art. Tävlingsnerver och barista-shake infann sig men vi lyckades att prestera några schyssta kaffedrycker trots allt. Hela gänget hängde med och åt sushilunch.

Mätta och belåtna så väntade ännu en koppning på ristretto med Din Johnsson och Thiago Diaz från Esperanca i Cerrado - Brasilien. Prover från olika delar av deras farm som höll hög kvalitet. Alltid roligt att koppa från samma ursprung så att skillnader och likheter blir tydliga.

Albino press med Kevin Fuller i spetsen tog emot oss på sitt nya ställe. God espresso och en rund bar med möjlighet för alla att se baristan i action var tanken bakom. Ett litet inhopp i baren här med. Alla vill verkligen att man ska vara med. Känns bara så osvenskt och fantastiskt.

Amerikansk fine dining på kvällen med Sarah och hennes man Ken. Trevligt och goda viner men maten lämnade inget större intryck. Får en känsla av att Amerikanerna skall satsa på sitt eget kök och låta fransmännen köra sitt. Däremot så är Pinot Noir-viner från området underbara. Fortsättning följer....

Gott snack!

-P

2 kommentarer:

Elin sa...

förbaskat spännande att läsa om dina bravader!

koppi sa...

Spännande spännande... Jag vill också.