torsdag 2 oktober 2008

Prisvärdhet?

Jag har lagt märke till att de flesta recensioner av dryck och restauranger idag utgår från prisvärdhet. Detta fenomen har jag i princip inget emot. Att en kvalitet ställs mot sitt pris känns tvärtemot väldigt rimligt. Tyvärr verkar det inte altid fungera just så, att en kvalitet ställs mot sitt pris, utan snarare tvärtom att priset är den avgörande faktorn och att om smaken inte är helt värdelös så är billigare bättre. Läste till exempel idag i en av de stora kvällstidningarna om ett vin som beskrivs som ett "anspråkslöst vin med mörka bär...". Detta vin fick en fyra av fem i betyg med motiveringen billigare än så här är det svårt att få det. Är det verkligen så att gemene man vill ha ett så billigt vin som möjligt under enbart en förutsättning att det inte är odrickbart. Borde det inte vara mer brukligt att utgå från om ett vin håller hög kvalitet, är gott eller ger en upplevelse? Sedan kan man diskutera om det är värt sitt pris, men kvaliteten måste komma först. Vill dock påpeka att jag absolut anser att det finns goda viner i alla prisklasser det är bara prishetsen som retar mig. Om alla producenter måste pressa priser så kommer de unika och fantastiska drycker vi idag kan njuta att försvinna ner i en stor massa av likriktade storskaligt producerade viner.

Fram för prisvärdhet med smak i fokus, bort med ju billigare desto bättre!

Var tvungen att skriva av mig lite. Kände att irritationen bubblade i bröstet, men nu känns det bättre.

Dagens tips är Zacappas 23-åriga rom. En riktig läckerbit från Guatemala som fullkomligt exploderar i både doft och smak. Djupa toner av vanilj, choklad och nougat rundas av med en välintegrerad fatton. Fungerar perfekt med en söt enkel espresso.

Gott snack!

-P

1 kommentar:

Daniel Ekeblom sa...

du tänker för mycket :)