fredag 24 oktober 2008

Stumptown

Hela dagen igår i Portland dedeikerades till Stumptown. Vi inledde med besök på två av deras barer. Bra kaffe, skön stämning och högt tempo. I baren på det större av de två stod två tregruppsmaskiner. Den ena användes för servering och den andra användes till att träna baristor. Stumptown har en heltidsanställd baristatränare och de nyanställda tränar heltid i en till två månader innan de släpps fram till kunderna. Helt fantastiskt! Det blev även ett besök på rosteriet där en av deras rostare lät oss vara med vid rostningen och var väldigt öppen med hur de tänkte och hur han gjorde. Lärorikt och inspirerande att se så passionerade personer jobba. Filosofin bakom deras rostning är att hitta en profil för varje kaffe som plockar fram hela den potential och smakbild som hittats under koppningen. De talar med andra ord aldrig om rostningsgraden utan enbart om smaker.

Vi fick även en koppning där temat var deras favoriter för tillfället. Sju fantastiska kaffen dukades fram och sen var det bara att hänge sig. Mina favoriter på bordet var Guatemala - El Injerto - Pacamara, Panama - Esmeralda especial och Kenya - Gaturiri.

El Injertos pacamara har en otroligt ren kopprofil. Frukten drar åt det bäriga hållet med en intensiv sötma och balanserad syra. Ellegans! Esmeralda especial är helt fantastiskt. Även här ett balanserat kaffe med unika aromatiska toner som drar åt viol, lavendel, mango, passionsfrukt och en lätt kryddighet. Jag drar direkt paraleller till halvtorra viner från södra frankrike gjorda på druvor som viognier, marsanne och roussane. En upplevelse som kommer hänga med länge. Kenya Gaturiri var lite vildare i smaken med koncentrerade toner av svartvinbärssaft. Ett sött kaffe med låg syra. Saknar lite komplexitet för att vara ultimat som single för min smak men är nog ett perfekt val i en blandning för att tillföra frukt och sötma.

Har haft en fantastiskt inspirerande dag och tackar och bockar till Stumptown som har delat med sig av sin kunskap.

Gott Snack

-P

Inga kommentarer: