tisdag 28 oktober 2008

Amerikanskt vs Svenskt....



Hej alla glada!

Peter är hemma igen efter en intensiv resa i USA. Med sig hem hade ett gäng kaffen ifrån bla. Stumptown. Vi satte upp en spontan cupping hemma i mitt kök igår, inte jätteseriöst, men väldigt trevligt! Kaffen på bordet var:

Misty Valley, Etiopien, Stumptown
Kenya, Gaturiri Reserve,Direct Trade, Stumptown
Kenya, Getumbwini, J&N
Blandning,Pike Place, Starbucks
Blandning, Cherry, Amerikansk nyöppnat mikrorosteri.

Tre kaffen urskiljde sig direkt. De båda kaffena från Kenya och Misty Valley från Etiopien.

Misty Valley hade bärtypiska karaktärer men utmärkte sig med toner av viol och en lägre syra i jämförelse med tex Ididon från J&N. Kan nog komma till sin rätt som espresso, men saknade syra i den här koppningen. Oren avslutning vilket sänker upplevelsen en aning.

Stumptowns Kenya hade en härlig doft av kryddig choklad och vinbär men saknade, även den, en syra som ger krispighet och nyans till kaffet. Tappade i takt med att temperaturen sjönk. Lite oren avslutning även här men ändå ett bra kaffe med bärtypiska karaktärer av vinbär och citrusfrukter.

Getumbwinin utmärkte sig markant, framförallt bredvid en annan Kenya och en Etiopier. Super-ren kopp med härligt krispig syra av vinbär, limeblad och syrliga smultron. I takt med att temperaturen sjönk så framträdde en allt tydligare apelsinsmak som gav en ren avslutning. Det är något svalkande över smakkaraktären, kan vara eukalyptus.....Uppfriskande och fräsch upplevelse. Klart bäst på bordet!

Cherrys blandning lämnade mer att önska men de är ju nyöppnade och har goda avsikter inför framtiden. Det tar tid att lära sig rosta.
Starbucks blandning doftade och smakade askfat, helt sönderbränt. De har till skillnad från Cherry hållit på ett tag och borde kunna leverera bättre än så här. Odrickbart!

Kommentar: Roligt att ett svenskt rosteri står sig mot respekterade aktörer som Stumptown. Hoppas på en fortsättning av den här trenden.

Gott snack!

-D

1 kommentar:

lilla Kaffe & Chokladhandeln sa...

Hojt Peter!
Såg att du var med på Baristamagazine.blog också.
http://baristamagazine.com/blog/2008/10/28/sweden-el-salvador/